Communiqués

41 leerlingen SENSE autotechniek doen aan werkplekleren in een uniek consortium van automerken

 

In het Automotive Training Netwerk van Connectief worden concurrenten concullega’s. 
Volvo Car Belux werkt samen met 4 andere merken in het “Automotive Training Network” dat overkoepeld en aangestuurd wordt door de VZW Connectief die de brug slaat tussen onderwijs en industrie. De deelnemende merken slaan de handen in elkaar om sterk geschoold personeel aan te werven. De samenwerking kan alle merken van het consortium alleen maar versterken. 

 

Het beroep van autotechnieker is niet voor iedereen weggelegd. Het aantal bewegende delen aan een voertuig vermindert zienderogen. De term automechanica behoort tot het verleden, sleutelen en vuile handen worden een rariteit in de garages. De technieker van vandaag moet thuis zijn in 1-en en 0-en, in CAN en BUS, in elektriciteit en elektronica. Op secundair niveau biedt de studierichting SENSE autotechniek de beste mogelijkheden voor een toekomst in deze branche. 6 scholen (Scheppers instituut Wetteren,  PTI Boom, TSM Mechelen, KTA Mobi, TISP Mol en het Onze Lieve Vrouw Ter Duinen te Zeebrugge) bieden deze opleiding aan en zijn deel van het automotive training netwerk. 

 

Na een voortraject aangeboden door Educam zijn op 23 april 41 leerlingen gestart aan het werkplekleren. Elk in het opleidingscentrum van het automerk van hun keuze. Na een week opleiding schakelen ze een versnelling hoger en lopen ze stage in een concessie in de buurt van hun woonplaats waar ze de kennis van de opleiding omzetten in de praktijk. Vervolgens gaan ze een week terug voor opleiding naar de invoerder die ze afronden met een examen. Als ze slagen, ontvangen ze een certificaat dat waardevol is op de arbeidsmarkt en erkent word door de partners in het Automotive training netwerk. Geslaagd of niet geslaagd, elke leerling krijgt hoe dan ook de kans om een tweede week stage te lopen. Deze concessies zijn op zoek naar goede werkkrachten en zullen niet aarzelen om een goede werkkracht meteen na het afstuderen in dienst te nemen.

 

 “Moderne Auto’s zijn hoogtechnologische producten en vergen zeer goed opgeleide en onderlegde technici. Wie voor deze beroepssector kiest, moet weten dat het een uitdagende job is waarbij men nooit stopt met bijscholen en evolueren.  

We merken dat het competentieniveau van deze SENSE studenten zeer goed is en nauw aansluit bij de verwachtingen en noden van de garagesector.

Door de opleiding die voorafgaat aan de stage trachten we de studenten beter voor te bereiden op een zinvolle stage.” aldus Ilja Van Mol, Technical Competence coördinator bij Volvo Car Belux.

 

Het Automotive Training Netwerk zet zijn eerste stappen als consortium in 2019.

 

Volvo Car Belux investeert daarnaast ook in een tweede opleidingstraject waar 7 laatstejaars studenten in de opleiding professionele bachelor autotechniek alle opleidingen volgen om Volvo Master Technician te worden, dit gebeurt in samenwerking met de hogescholen Vives Kortrijk en Thomas More. Naast de opleidingen lopen ze ook stage bij de verdelers om de leerstof onder begeleiding in de praktijk te brengen.

 

Volvo Car Belux wil een actieve bijdrage leveren via het Automotive training Network (SENSE) en het Master Technician opleidingstraject (Bachelors) door studenten in hun laatste jaar de kans te bieden competenties op te bouwen die de markt effectief vereist via praktijkgerichte opleidingen en stages in een aangename werkomgeving bij onze verdelers.

 

2020 biedt zeker meer!

Mots clés:
Nouvelles relatives aux produits
La description et les faits repris dans le matériel de presse concernent la gamme de voitures internationale de Volvo Cars. Les équipements peuvent être optionnels. Les spécifications peuvent varier en fonction du pays et peuvent être modifiées sans préavis.
Contact média